#rf16: Hvad har Roskilde Festival og Forum Advokater til fælles?

#rf16: Hvad har Roskilde Festival og Forum Advokater til fælles?

I næste uge begynder Roskilde Festival – #rf16. Jeg – partner i Forum Advokater – er med igen i år. Har deltaget ved samtlige Roskilde Festivaler og kan ikke undvære #rf. Jeg bliver inspireret og jeg henter energi.

Og hvad kan jeg som leder i Forum Advokater bruge en festival til?

Jo, til ganske meget. Hvis du ikke selv har været på Roskilde Festival, så skal du lige opdateres på  hvad det er: det er en gigantisk fest. Tænk dig din egen store familiefest og gang så op til 100.000 deltagere. Tænk på hvor mange hjælpere du har og vid, at på Roskilde er 30.000 frivillige i gang for at få det hele til at køre i de syv dage, som festen varer.

EkstraBladet skrev i 1977, at festivalens død var nært forestående: ”Hvorfor er Roskilde Festival blevet en fiasko? Fordi den ældre generation har placeret sin svedige, kommercielle røv over Dyrskuepladsen, så de unge ikke kan få luft. I virkeligheden er den reelle forskel på Lyngby Storcenter og festivalens handelsgader så uendeligt lille. Begge steder er de tilsat lidt ramasjang for at trække kunderne til, men maskinen er programmeret til det samme formål, penge, penge, penge”. Det er tankevækkende og som erhvervsleder interesserer det mig hvordan det lykkes ikke alene at holde en virksomhed i live, men at udvikle og forny den pr efter år. Det er 39 år siden Ekstra Bladet spådom stod at læse og siden er det gået ganske godt for Roskilde Festival.

Enhver erhvervsleder kan suge til sig. Se på hvordan det hele fungerer. Frivillige samarbejder og rejser en by, der fordobler Roskildes størrelse. Og efter braget pilles det hele ned og næste års fest planlægges videre.

rf16Hvad lærer jeg? Jeg lærer f.eks. at en konstant selvkritisk tilgang fra festivalledelsen til eget produkt er i højsædet. Selvkritikken er til stede: hvor skal vi gøre det bedre? Sådan skal enhver virksomhedsleder arbejde. Og det skal – som på Roskilde – ske sammen med medarbejderne. Vi skal skabe resultaterne sammen. Med fælles respekt og uden alt fr firkantede regler, men med plads til refleksion og initiativ. Følelsen af, at vi HELE TIDEN VIL NOGET MERE mærkes meget tydeligt på Roskilde. Og det samme ønsker jeg for Forum Advokater. Sara V. Løppenthin Stendevad har i en kommentar bl. a. følgende:

”Man er heller ikke bare frivillig. Man er medskaber. Det, er jeg overbevist om, er med til at skabe det fællesskab blandt det store team af ’medarbejdere’, og som vi alle ved, så er medarbejderne de bedste ambassadører for en virksomhed eller organisation. Jeg mærker en stolthed og vilje forbundet med det at være medskaber – i dig, i mig selv og i alle dem, jeg er i kontakt med i organisationen – uanset om man bliver betalt for det eller ej”.

Præcis. Stoltheden ved at være med til at skabe. Det er også vigtigt for Forum Advokater at alle er stolte af at være ”mødested for løsninger”. Vi hjælper vores kunder. Det gør os glade og stolte.

rf1630.000 frivillige er kun muligt, fordi #rf har en stærk kultur med loyalitet og solidaritet. Det samme arbejder jeg for at få til at præge Forum Advokater. Det er vigtigt, at vi ville være savnet, hvis vi var væk. Og det er vigtigt, at alle har forståelsen af det og glæden ved det.

”Uanset hvad du ønsker at lykkes med som leder eller i organisationer, gælder det fortærskede HR-mantra: Medarbejderne er den vigtigste ressource. Roskilde Festival ville ikke kunne lykkes, hvis det ikke var for de mange tusinde frivillige, der lægger et enormt stykke arbejde – og vælger at gøre det år efter år”, skriver

Jacob Sønderskov i et begejstret indlæg om ‪#‎rf på LinkedIn. Og fortsætter:

”Roskilde Festival er ikke nøje planlagt, men nøje forberedt. Forskellen ligger, at værdien ikke skabes igennem en planlagt og styret proces men igennem skabelsen af fortrinlige rammer, hvorigennem gæster, frivillige, kunstnere og alle andre selv vurderer, hvordan de vil skabe sin egen oplevelse. Og den oplevelse har Roskilde festival ikke nogen chance for eller ønske om at forsøge at mikrostyre”.

Meget enig.

Jeg ser frem til næste uges #rf16. Her vil jeg glædes. Her vil jeg lære. Og tage det bedste med tilbage til Forum Advokater, hvor det vil indgå i den ledelse, jeg har ansvaret for.

Læs også: Hvad enhver leder kan lære af Roskilde Festival

#Rf14 – Ledelse Af Frivillige – Roskilde Er I Gang Igen

#rf14 – Ledelse af frivillige – Roskilde er i gang igen

Scroll til toppen