Brask og vilje til forandring – ny bog fra Lars-Christian Brask

Brask og vilje til forandring – ny bog fra Lars-Christian Brask

Vilje til forandring. Lars-Christian Brask har skrevet endnu en bog. En interessant bog, hvor forfatteren har åbnet sit sind og sine sanser for samtale og påvirkning fra 11 spændende mennesker. Læs den og bliv inspireret.

Lars-Christian BraskBrask er en konservativ Venstre-mand, men han kan ikke styre sin nysgerrighed. Jeg ved ikke om det er for at plage sig selv, men der er valgt samtalepartnere, som ikke stikker
op for bollemælk. Bogen er skrevet ud fra samtale med disse mennesker og indeholder forfatterens refleksioner over det han med et dejligt ord kalder en ”dannelsesrejse”.

 

 

Brask: Walk the talk

Og det spændende er, at Brask lader sig påvirke. Walk the talk. Han er ikke den samme person efter gennemførelsen af de elleve samtale. Det konstaterer han flere steder, herunder i en sammenfatning med ti kloge punkter. Dem skal jeg ikke afsløre her, kun vil jeg nævne tre:

– Lad os samles og gøre Danmark til en grøn supermagt med et 100% økologisk landbrug
– Lad os invitere folk uden for arbejdsmarkedet indenfor. Alle kan være til gavn i større eller mindre grad, og det potentiale skal udnyttes.
– Lad os finde styrkerne i og undgå at klientgøre flygtninge og andre mennesker i sårbare situationer. Lad os alle aktivt hjælpe med integrationen. Spørg dig selv: hvornår har jeg sidst hjulpet en fremmed?

De elleve personer er – nævnt i bogens rækkefølge – meteorolog Jesper Theilgaard, politisk leder Uffe Elbæk, økologisk landmand Lone Vitus, festivaldirektør Henrik Rasmussen, kok og iværksætter Søren Ejlersen, TV-vært Christine Feldthaus, virksomhedsejer Lars Kolind, businesstænker Soulaima Gourani, kommunikationsdirektør Christian Have, innovatør Pernille Aalund og serieiværksætter Martin Thorborg.

Brask tager i hans elskede blå jakkesæt rundt i Danmark og møder disse spændende mennesker. Det sker, sådan fornemmes det klart, helt uden filter. OK måske et ”det forstår jeg nok ikke”-filter før mødet, men fra mødet, under mødet og efter får vi forfatteren refleksioner, som i alle tilfælde afslører, at mødet har ført til ny viden og til et ændret billede af verden. En klog perspektivering, som får lov til at blive taget ind. Det kan vi alle lære af. Både ved at læse med, og også ved at beslutte os for at følge vejen.

Det er vel uden mening at forsøge på at vurdere hvem der har gjort størst indtryk på Brask. Men det er ikke for meget at sige, at Jesper Theilgaards bekymring omkring de globale klimaudfordringer har gjort et meget betydeligt indtryk.

Titlen – Vilje til forandring – virker velovervejet. Som motoren i dette bogprojekt. ”Lad mig nu undersøge det her med nysgerrighed” har erhvervsmanden Lars-Christian Brask tænkt. Og han har så lavet køreplanen for lærende samtaler med kloge mennesker, der i intet tilfælde er en klon af ham selv. For flertallet af de udvalgte nok tværtimod. Det er garanteret sket i erkendelsen af, at energi opstår i spændingsfeltet mellem modsatrettede synspunkter. Når der udveksles syn på store udfordringer, når de debatterende smitter hinandens nysgerrighed og når der lyttes, da kan ny musik opstå. Og det er sket i alle interviewsituationerne.

De mange forskellige indtryk er med til at gøre bogen levende. Vi får ikke kun én forfatters refleksion, men fingeraftryk fra 11 andre.

Det giver ingen mening at forsøge at referere de 11 samtaler, men jeg har valgt et enkelt citat fra hver enkelt (i den rækkefølge jeg nævnte foran):

”Det vigtigste er at indse, at vi fortsat har handlemuligheder”. Jesper Theilgaard om globale klimaudfordringer.
”Vi skal ikke være det bedste la d i, men FOR verden, og vi skal ikke producere mere, men bedre. Vi skal først og fremmest altid gøres os umage. Uanset om vi er forskere eller gør rent, så skal arbejdet altid gøres ordentligt”. Uffe Elbæk.

”Vi sætter så meget over styr med den måde, vi mishandler vores dyr og jord. Jeg er sikker på, at loden nok skal overleve – den bliver ved med at være der og sejler videre i universet – MEN vi mennesker får ikke nødvendigvis lov til at blive her på nogle særligt gode vilkår, hvis vi fortsætter som nu”. Lone Vitus (kaldet Lone Landmand).

”Danmark oplever et stadig større skel mellem rige og fattige, mellem de privilegerede og de mennesker, der blot kæmper for føden”. Henrik Rasmussen, direktør Roskilder festival.

”Vi føler helt ned i tæerne, at vi ikke er gået på kompromis med vores identitet og indhold. Jeg lejer at sige, at vi ikke vil lave forretning på noget, vi ikke selv vil anvende”. Søren Ejlersen, stifter og ejer, Aarstiderne.

”Da jeg forlod reklamebranchen var jeg ved at køre lidt surt i det lidt kunstigt skabte behov for elipseborde, ramsløgspesto og fedtfattige speltboller”. Christine Feldthaus, TV-vært.

”Politikerne kunne gøre langt mere for at gøre Danmark til et progressivt og bæredygtigt samfund at drive virksomhed i”. Lars Kolind, erhvervsmand og forfatter.

”Det mest ekstravagante, jeg ønsker, er frihed og endnu mere viden og uddannelse”. Soulaima Gourani, erhvervskvinde.

”Kender vi vores historie? Hvordan er folks empati og dermed vores forståelse for andre mennesker? Er vi gode til at hjælpe hinanden? Tænker vi på andre end os selv? Forstår vi det samfund, vi er en del af? Hvordan forholder vi os til begrebet som loyalitet og ngagement? Er vi generøse nok”? Christian Have, kommunikationsdirektør.

”Vi har desværre et meget angstbaseret samfund, hvor det er normen at tale ned om andres initiativer”. Fhv. innovationsdirektør hos Aller.

”Det bliver stadigt vanskeligere for politikere og virksomheder at skjule beslutninger, som forbrugerne afskyr”. Martin Thorborg, serieiværksætter.

Jeg vil anbefale dig at læse bogen. Den er velskrevet med nysgerrigt engagemtn og – en vilje til forandring. Lad mig så slutte min fortælling med at give Lars-Christian Brask ordet:

”Vi er blevet for dårlige til at lytte til hinanden, og jeg skal være den første til at erkende, at det kan være vanskeligt at være åben overfor mennesker, der ved første øjekast ser verden så ganske anderledes end dig selv. Men vover du først at åbne op og forstå, så risikerer du at blive klogere. Vover du at miste fodfæstet for en stund, står du endnu sikrere, når du vinder balancen igen”.

Køb bogen lige her

Forlagets beskrivelse

Min anmeldelse L-C. Brasks første bog Vilje til succes

Scroll til toppen