Pind: Fra sherif til Stasi-chef? Hvorfor logning?

Pind: Fra sherif til Stasi-chef? Hvorfor logning?

Går Søren Pind fra at være selvudnævnt hårdtslående sherif til at være hårdtslående Stasi-chef? Ja, undskyld. Jeg ved godt, at “man” er træt af sammenligningen med fortiden. Smykkedirektivet og Tyskland. Statsministeren som han opfattes i England og nu Justitsministeren. Men “man” kunne jo også spøge: er det et tilfælde, at så mange mennesker fra så forskellige dele af verden får samme associationer?

Pind og pennestrøget

Justitsministeren fortalte fredag, at regeringen – i hastetempo ! – agter at genindføre og udvide den overvågning af alle danskeres internettrafik, som blev afskaffet i 2014, efter at EU-Domstolen havde erklæret den ulovlig.I hastetempo. Det gør mig vred. Hastetempo. Som om jorden vil gå under, hvis tingene ikke sjuskes igennem. Hvorfor lægger man – igen – op til at køre en hasteproces igennem, hvor man vil logge al internettrafik, og der skal ske en logning af hver eneste kunde. Regeringen lægger op til en hastelovgivning, hvor lovforslaget sendes i høring i februar/marts og står til at skulle vedtages sidst i marts. Altså atter en indgribende lovgivning, der hastes igennem lovmøllen – et karakteristikum ved den nuværende regering, der tidligere gang på gang har lovet at leve op til god lovgivningspraksis. Og hvor langt er der fra “logning” til “overvågning”? Et skrivebordspennestrøg, vil jeg hævde. Husk det.

Justitsministeriet vurderer, at de oplysninger, som man tidligere samlede sammen, ikke havde effekt. Derfor foreslår man at indsamle endnu flere oplysninger. Man overvejer ikke at blive bedre til at ramme rigtigt.At fokusere og nøjes med en begrænset logning – nej, alt skal med. Og det skal hastes igennem.

Uanset hvornår du er aktiv, f.eks. med mobiltelefonen, indeholdes der et lille signal med en stor mængde oplysninger: Hvem afsenderen er, hvem modtageren er, over hvor lang tid, hvornår og fra hvilket GPS-koordinat signalet blev sendt. Tilsammen kan disse såkaldte metadata med stor nøjagtighed kortlægge en persons færden og kommunikation på minuttet.

Og det er disse små stykker information, som regeringen nu lægger op til, at landets største teleselskaber igen skal indsamle om hver eneste kunde, hver gang deres mobiltelefon eller computer udsender et elektronisk signal via mobil-, telefon- eller internettet.

Søren Pind vil altså indføre masseovervågning, hvor kun de af os, der alene ringer fra telefonbokse, slipper for at blive overvåget. Det er masseovervågning af ganske almindelige borgere. Lad os lige kaste et blik tilbage i tiden. For 65 år siden blev Stasi grundlagt. Det skete den 8. februar 1950 efter sovjetisk forbillede (KGB), og opløst som en konsekvens af den fredeligerevolution i vinteren 1989/90. Hovedkvarteret lå i Lichtenberg i Østberlin. Stasi er kendt og frygtet som en af verdens mest effektive – og mest undertrykkende – sikkerheds- og efterretningstjenester. Mottoet var ”Schild und Schwert der Partei” (dansk: “partietsskjold og sværd”), fordi statssikkerheden var et redskab for det magthavende kommunistparti Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) til at fastholde magten, blandt andet ved at overvåge borgerne.

Efterretningsvirksomheden baserede sig på et stort korps af spioner og meddelere. Det var før internettet og dettes muligheder. Stasis virksomhed var meget omtalt, men ikke konkret kendt for borgerne i DDR. Særligt omtalt er telefonaflytningen, der mistænkes for at have været total. Frem til midten af 1980’erne voksede Stasi til at omfatte 91.000 ansatte og næsten 200.000 informanter, hvoraf nogle befandt sig i Vesttyskland. Efterretningsaktiviteterne omfattede en massiv overvågning og registrering af østtyskerne, og var kun i anden instans et organ for udlandsspionage. Stasi havde også magt på linje med, hvad der normalt ligger hos politi og statsadvokater, og var fra 1953 også et militært organ, hvor de ansatte fik titler med militær rang.

I dag behøver Søren Pind ikke følge Fogh Rasmussens eksempel med at udvide den offentlige sektor. Han behøver ikke 91.000 ansatte for at overvåge os alle sammen. Søren Pind kan nøjes med et par indgreb og med et håndkantslag kan han vælge at vælte alle udgifterne over på brugerne og selv sidde magtfuldt som sherif eller Stasi-chef og organisere alle input i hemmelighed og bruge dem som det nu passer regeringen.

»Det er værre, end vi havde frygtet. Der er tale om en total overvågning af alle sessioner, der bliver lavet på internettet relateret til enkelte brugere. I 2014 indsamlede vi 3.500.000.000.000 datasæt. Det svarer til, at vi registrerede hver dansker én gang hvert eneste minut. Det her bliver meget mere omfattende,« siger Jakob Willer, direktør for Telebranchen, til Berlingske.

I en skriftlig bemærkning kalder Søren Pind logningen for et »centralt redskab for politiet og PET«:
»I dag logges oplysninger om, hvilke telefonnumre der har ringet til hinanden på hvilket tidspunkt, men hvis parterne bruger internetbaseret telefoni som fx Messenger, Skype eller iMessage, bliver oplysningerne ikke logget. I den tid vi lever i, nytter det ikke. Derfor må vi modernisere reglerne om logning,« skriver Søren Pind til Berlingske.

“Det er et knæfald for frygten, når regeringen vil genindføre internetovervågning, mener tidligere PET-chef i dag ifølge TV 2.

Det er ikke rimeligt, at jagten på mulige terrorister og andre kriminelle skal omfatte almindelige danskeres færden på internettet”. Sådan mener forhenværende chef for Politiets Efterretningstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen. Han ser ingen fornuft i at genindføre logning af borgernes aktivitet på eksempelvis Skype og Messenger.

– Nu kaster man igen mistanken ud over hele den lovlydige danske befolkning i stedet for at koncentrere sig om de få, der virkelig har gjort sig fortjent til overvågning, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Uanset hvilke redskaber politiet har til rådighed, vil det være umuligt at fjerne risikoen for terror, mener han. Og derfor er det ikke rimeligt at gemme oplysninger om samtlige internetbrugeres kommunikation på internettet.

– Selv ikke i totalitærstater kan nogen sige, at de har elimineret risikoen for terror hundrede procent, siger den forhenværende efterforskningschef.

Før skulle teleselskaberne tage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu skal der logges hver eneste session på internettet af den enkelte bruger.

Hvem sagde frihedsrettigheder? Hvem sagde Menneskerettigheder? Hvad er det, der driver den nuværende regering til at opføre sig som en piratkopi af alt det dårlige, vi fra historien ved vi skal holde os for gode til? Mit gæt er, at forklaringen er, at regeringen – meget forståeligt – ikke aner sine levende råd. Men desværre vil regeringen ikke indrømme det og derfor har man travlt med at lave hastelovgivning for derved at demonstrere handlekraft og i håbet om, at ingen vil opdage, at noget er rivravruskende galt i Danmark.

Og det skal såmænd nok lykkes for regeringen. Der vil lyde det sædvanlige kor om at ”vi der ikke har noget at skjule” kan være lige glade og ”vi skal ruste os mod terror”. Der vil også komme forklaringer om, at ”logning” ikke er ”overvågning” og at det gode motiv helliger midlet. Men glem det. Vi skal lære af fortiden og vi skal ikke leve i et samfund, hvor vi altid har systemets øje med os – fra vi står op til vi går i seng, uanset om det sker som logning eller som overvågning. Vi vil have vores frihed.

Forstå sessionslogning på ét minut

Scroll til toppen