Har du opdaget det? En ny fin frokostrestaurant er i gang i Roskilde. Det er ROMUS
Roskilde Museum Spisehus, Sankt Ols Stræde 3 i Roskilde. De er lige gået i gang, Tanja og Lars, der også kører den velrenommerede Rørvig Kro. Først i næste uge går man til pressen.
Jeg besøgte Romus Spisehus i dag og nød en fantastisk frokost. Bare super.
Romus er en frokostrestaurant. Der er mulighed for selskaber med helt op til 200 gæster, både i og ud af huset. Restaurantens vægge, loft og lamper er dekoreret og designet af kunster, Peter Brandes og hans hustru Maja Lise Engelhardt. Billedet til denne artikel viser interiøret.
Tanja og Lars vil drive Romus i samme ånd og sjæl, som de gør det på Rørvig Kro. De sætter stor fokus .på god mad, vin og kaffe, samt en hyggelig stemning og afslappet betjening. Og det var præcis det, jeg oplevede ved besøget i dag. En let froost med et godt glas vin og en fantastisk betjening af Kathrine. Superservice.
Der er humør med. Således hedder det i menukortet: ”Søndag er kirkedag og hviledag. Derfor reduceret kort. Denne dag serveres der kun fra barens montré. Søndagskortet kan dog også nydes alle ugens andre dage”. Åbningstiden er alle dage mellem kl.11 og 16.
”Det var en hovedret, hvor milde smagsnoter var præcist afstemt som i et urværk”. JOAKIM GRUNDAHL gav fem af seks stjerner i Politiken 3. juli 2015. En blændende anmeldelse af Rørvig Kro – og det er den kvalitet, man har taget med til Roskilde.
”Det er sjældent, at man kan kombinere gourmetrestauranter og børn, men der er steder, der inviterer til det. Et af disse steder er Rørvig Kro i det nordvestlige Sjælland”. JP. Og Fødevarestyrelsen siger det enkelt: Elitesmiley. Og det er den indstilling, det værdigrundlag, man har taget med til Roskilde.
I 2001 gik en drøm i opfyldelse for Tanja & Lars, da de overtog Rørvig Kro. De kunne skrive navne som Kommandanten, Søllerød Kro, Henne Kirkeby Kro og Saison på deres CV. Rørvig Kro er fra 1870. Den var lukket, godt nedslidt og trængte milt sagt til en kærlig hånd. Med masser af knofedt og hjælp fra familie og venner omdannede Tanja og Lars så kroen til deres drøm med fransk og italiensk inspireret mad i deres ånd. De fik den kendte maler Bjørn Wiinblad til at bo på kroen og dekorere stedet. Han har skabt en helt speciel stemning og historie. Og siden er Bjørn Wiinblad blevet in. Et hit, der ”nydesignes” og sælger i stor stil.
Drømmen om et sted, der oser af hygge og med en tryg atmosfære, syntes at være opnået. Maden, der også leveres ud af huset, er i højsædet med plads til kreativitet og vi prioriterer en afslappet og god betjening højt.
Og nu supplerer de med spisehus på Roskilde Museum. Romus Spisehus. Stort.
Spisehuset er et led i den løbende udvikling af Roskilde Museum. Det er flot tænkt og gedigent gennemført. Smuk farvesætning af Maja Lisa Engelhardt. Og Peter Brandes loftsmaleri. er fantastisk ( hvor jeg kan anbefale at du efter frokosten går til roskilde Domkirke og nyder Peter Brandes’ fantastiske arbejder her – Kongporten og Skt. Andreas Kapel). Roskilde Museum hører til landets førende kulturhistoriske museer. Museet består udover hovedafdelingen i Roskilde af Frederikssund Museum, Lejre Museum, Danmarks Rockmuseum, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværkemuseet, Slagterbutikken, Sankt Laurentius, Domkirkemuseet, Tadre Mølle samt Børnemuseet MUSERUM. Roskilde Museum ønsker at være en meget synlig del af Roskilde, Frederikssund og Lejre kommuners kulturliv – og i det hele deltage aktivt i såvel den levede dagligdag som den visionære udvikling. Jeg glæder mig til Café Mulle-Rudi føjes til denne flot sammensatte kulturkvalitetsbuket. Jeg arbejder løbende på at motivere Frank Birkebæk til det.
Om museets værdigrunlag siger direktør Frank Birkebæk:
”Et museum er ingen ufejlbarlig facitliste til kulturarven, intet altforklarende leksikon over fortidens hændelser. Et museum rummer den kollektive hukommelse og har derfor hukommelsens karakter. Museets samlinger er en blanding af nedarvet erindring, genfunden viden – og tilfældigheder. Det tilbyder ingen absolut sandhed, men udtrykker stadier i vores søgen efter det glemte og vores fortolkning af det genfundne. Et museum spejler derfor både fortiden og sin egen samtid.
Museet er et produkt af demokratiet og skal sikre alle samfundsgrupper uhindret adgang til historien og lige ret til at blive erindret – uden indblanding fra den til enhver tid siddende magt.
Roskilde Museum vil inden for sit ansvarsområde dokumentere den stedfundne og den stedfindende samfundsudvikling uden hensyn til de eventuelle moralske vinkler, nogen måtte lægge på denne udvikling og uden hensyn til en flygtig tidsånd”. Flot sagt og vel at mærke noget, der efterleves.
På museumstorvet foran Roskilde Museum ses Bjørn Nørgaard unikke og enestående skulptur ”Ragnarok”. Den blev opstillet i museets gård i 2001 og stod under ombygningen fra december 2011 på Musicongrunden grundet restaureringsarbejde. Den er nu vendt tilbage til Roskilde Museum hvor den har fået en flot på ”museumstorvet” foran Roskilde Museums nye hovedindgang i krydset Sankt Ols Stræde 3 og Rosenhavestræde. En placering af skulptur og ny hovedindgang, der vendt mod Algade, og som i langt højere grad vil både synliggøre og integrere ”Ragnarok” og Roskilde Museum i det centrale bybillede. “Ragnarok” er skænket af Stryhn Holding A/S på initiativ af Elsebeth Stryhn. Skulpturen måler 3*3*2,5 m og er med sin syvkantede krop formet som en brønd. På alle sider er skulpturen udført med en række figurerer i basrelief. Motivet er apokalypsen, og i billedudtrykket er der referencer til oldtiden mange stiltræk og motivverden. Skulpturen er udført på Tommerup Keramiske Værksted A/S.
Facaden på Roskilde Museums nye hovedindgang er skabt af kunstneren Peter Brandes der også har udarbejdet loftet i caféen. Den fine farvesætning, som Roskilde Museum har modtaget en international pris for, præger også de nye velkomstarealer. Før som nu valgt med sikker hånd af kunstneren Maja Lisa Engelhardt. Der er lyst i de nye rum, og adgang til museets enestående gårdrum, hvor der kan serveres om sommeren. Der er plads i det nye rum. Plads til børn og voksne, plads til snak, til shopping, til kaffe, til at blive klogere, til at få varmen. Men først og fremmest er den nye hovedindgang adgang til historien og forståelsen af samtiden som et produkt af historien og oplevelsen af at være en del af et fællesskab med traditioner, udsyn og perspektiver for fremtiden.
Hvor er det godt at Roskilde Museums velassorterede museumsbutik nu også hare fået en god frokostrestaurant og ikke et cafeteria. Jeg har mødt mange mennesker – fra Roskilde og fra andre byer, som er begejstrede for det ny museum, der blev indviet for nogle måneder siden. Nu er prikken over i’et ved at komme på plads. Jeg tror det blive en perle for Roskilde. I bør besøge både museum og retatreuant. Begynd her i efterårsferie 😉 God fornøjelse.