“Sæt dig ned. Hold din kæft. Læs dit lort”. Sådan siger professoren til de studerende. Og til erhvervslivet I Roskilde. Så vender tingene den rigtige vej. Flid skal der til.
»Dybest set er jeg jo bare en gadedreng, der er endt på universitetet«, fortalte Vincent F. Hendricks til Universitetsavisen, da han var blevet udnævnt til professor i Formel Filosofi på Københavns Universitet. Han var hovedtaler ved Erhvervsforum Roskildes velbesøgte nytårskur I dag.
Og ja, Vincent er en charmerende og vidende gadedreng. Han taler godt og højt. Meget højt. I dag brugte han filmen Godfather som baggrund til at fortælle byens erhvervsliv om forretningsmodeller, udvikling og koderne for samme.
Forretning og mafia afsæt for Vincents gode råd til erhvervslivet. Om den gamle og den unges forretningsmodeller og hvad kan vi tage med som læring. En morsom vinkling, som gik over i en mere filosofisk del, hvor fire latinske læresætninger dannede rammen om de næste 30 minutter, der tryllebandt hele forsamlingen.
Fire ankerpunkter
De fire hjørnestene er:
- Carpe diem (grib dagen)
- Sapere aude (vov atvide)
- Sember ardens (altid brændende)
- Festina Lente (skynd dig langsomt)
Carpe diem (grib dagen)
Det betyder ikke, at du skal sove dagen lang. Tværtimod. Du skal vækste i viden. I ansvar. I tillid. Hvis du mener det.
Sapere aude (vov at vide)
Vær flittig. Lær. Voks. Og det kræver flid. Det kræver mod at erhverve sig ny viden.
Vov ved at give mere end din kunde venter.
Sember ardens (altid brændende)
Slå røven i sædet og arbejd hårdt og målrettet.
10.000 timer. Og bliv dygtig. Læg flere normalfordelinger på hinanden flid. CSR. Vækst. Udtynder det der er i de marginale uddele.
“Sæt dig ned. Hold din kæft. Læs dit lort”. Så enkelt er det. Ja, det er hårdt, men det ER hårdt. Gadedrengen har talt.
Festina Lente (skynd dig langsomt)
Eksempel: Sjællands Symforkesters flashmob på hovedbanegården. Du kan se den her. 1mio ser den på een uge. Vist for 11 mio. Og pludselig skulle orkestret ikke nedlægges.
Vincent Fella Hendricks stillede følgende åbenbare og klare – men for mange ledere provokerende – spørgsmål: “Hvis I ikke vil går forrest hvorfor skulle jeres medarbejdere så gøre noget særligt?”
Spændende oplevelse. Lærerig oplevelse. God oplevelse.