Guldsmed Henrik Enig – en rigtig Roskilde-håndværker

Guldsmed Henrik Enig – en rigtig Roskilde-håndværker

3. og 4. generation Henrik Enig (tv) og Carl-Christian Enig (th)

3. og 4. generation Henrik Enig (tv) og Carl-Christian Enig (th)

Den har altid ligget der. I Karen Olsdatter Stræde. Andersen&Enig. Guldsmede. ”Altid” er snart 125 år. I vores tid, hvor alting måles i millisekunder, er det en præstation. Det er her jeg lillejuleaften hentede Susannes ring. Guldsmed Henrik Enig – det yngste skud på stammen, fjerde generation med 20 års jubilæum på stedet – har lavet ringen af arvestykker og har begået en meget smuk ring, som gjorde modtageren så glad, at det er svært at beskrive. Tegnet og fremstillet af Henrik Enig i det gamle værksted. Det er en særlig glæde at følge med i fremstillingen og mærke guldsmedens velbegrundede glæde og stolthed over værket og så bære det hjem og se modtagelsen. 

Fra værkstedet

Fra værkstedet

Forretningen er som skåret ud af Matador. Flotte, smukke rammer med god stil. I det allerhelligste findes guldsmedens hule. Her sker miraklerne, mens pigerne vimser rundt og forkæler kunderne, hvoraf mange er kommet i generationer. Et fantastisk værksted, hvor rammerne er varme og lune og hvor tingene bærer præg af at blive brugt på den gode måde. Samtidig er forretningen kendt for at være super gode til markedsføring og til at deltage i byens liv. Og serviceniveauet er højt.

Personalet foran forretningen i Karen Olsdatter Stræde 7

Personalet foran forretningen i Karen Olsdatter Stræde 7

Gammeldags håndværk er noget særligt. Det er en del af vores historie. Et eksempel er borgmesterkæden, hvor du har mulighed for at klikke på billedet og læse historien om kædens dele. En interessant rejse, hvor du kan møde atomfysikeren Niels Bohr, landets første jernbane, skomagerkniven som minde om byens stolte håndværkertraditioner, en stikken passer på en bog, møllehjulet, Neptunhovedet ved Maglekilde, Vikingeskibet fra Himmelev kirke, Roskildemønten med kong Valdemar og biskop Absalon, kornvægten fra Frederiksborgvej, RUC-koralen, Ramsø og Gundsø, Roskilde borgernes sejl fra 1286 og Roskildes ældste segl fra ca. 1130. Det er også Danmarks ældst kendte segl, oprindeligt udskåret i hvalrostand og forestiller Roskilde Domkirkes skytshelgen Pave Lucius.

Det smukke Fugleskræmselsmykke

Det smukke Fugleskræmselsmykke

Og der udvikles hele tiden. Senest har Henrik Enig skabt ”Fugleskræmslet”, der sælges til fordel for psykisk syge. Et meget flot værk, som allerede bæres af mange og så er prisen holdt lavt, så alle kan være med.

Roskilde er stolt af Andersen&Enig. Og der er ikke noget at sige til, at kunderne tælles over hele verden. Tak fordi I holder ved.

Historien om Andersen&Enig

Andersen&Enig er som moderne virksomhed også på Facebook

Scroll til toppen