Intet arbejde er spildt

Intet arbejde er spildt

Intet arbejde er spildt

– sådan skrev min yndlingspoet, Dan Turèll, på et postkort fra Malta til hans ven Jacob Ludvigsen, der netop har udgivet erindringsbogen ”Hobbit i habit”.

Den sætning blev en slags livsmotto for Jacob Ludvigsen – “Intet arbejde er spild”’. I et interview i Kristeligt Dagblad med Daniel Øhrstrøm uddyber han det sådan: ”Undertiden kan man have en følelse af, at et kuldsejlet projekt var spildt arbejde. Men enhver arbejdsgang fører altid noget med sig. Man får altid trimmet sproget og brugt alfabetet eller i det mindste gjort sig erfaringer, som man kan bruge senere. Der går altid noget mel tabt, når man bager en kage. Men hver gang man forsøger at skabe noget, bliver man i det mindste lidt klogere.”

DAN TURÈLLJeg forstår godt, at Dans ord blev betydningsfulde for Jacob. Det er jo så flot sagt. MEd en Turèllsk præcision, der kun kan beundres og igangsætte tanker. Tænk hvis det var blevet tematiseret i skoleundervisningen… Tænk om jeg selv havde levet efter den devise…

Han fortæller også, at an Turèll og han selv ikke bare tossede rundt sammen, men bekræftede også hinanden i, hvor vigtigt det var at gøre sig umage og holde deadlines.

jacob ludvigsen 2

Jacob Ludvigsen. Fotograferet af Leif Tuxen til Kristeligt Dagblad.

Og så siger den gamle provokatør, Christianis fader og oprører pr definition nogle kloge ord, som jeg ærlig talt ikke havde ventet fra hans mund. Undskyld min forudindtagethed –til gengæld viljeg glæde mig tilat læse bogen. Men Jacob Ludvigsen siger altså til Daniel Øhrstrøm:

”…For mig er familien noget helt centralt. Jeg opfatter den som samfundets vigtigste dannelsesinstitution, og jeg begræder, at man gør alt for at opløse den med NemID, så man kan blive skilt, så snart man er uenige om, hvem der skal tage opvasken. Jeg tror mere på det lange seje træk i hverdagen. Det er dér, at man skal være opmærksom og ikke kun på en ferie, der skal redde det hele. Familien er et forpligtende fælleskab, men alting handler efterhånden kun om følelser, og det synes jeg er overfladisk. For mig er rigtige mænd ægtemænd. Og jeg mener i den grad heller ikke, at det er spildt arbejde at forsøge at få en familie til at fungere, selvom det ikke altid er nemt.”

Scroll til toppen