Giv os flere virksomhedspræster.

Giv os flere virksomhedspræster.

Vi kender udmærket særlige præstestillinger som f.eks. studenterpræst, gadepræst, sygehuspræst, fængselspræst, døvepræst og præst i forsvaret. Og nu – lidt overset – præst i det danske erhvervsliv. Professor Steen Hildebrandt, CBS i Århus, foreslog i en kronik for tid tilbage indførelse af virksomhedspræsten og begrundede det blandt andet med at præsten medbringer en bred viden som det kloge menneske med forstand på mennesker. Og det beskrevne behov er vel ikke overraskende? Vi tilbringer den bedste del af vores vågne liv i virksomhederne. Lad os få flere virksomhedspræster.

Steen Hildebrandt

Bibelen er ikke kun til søndagsbrug. Den handler om, hvordan mennesker har det og bør have det med hinanden – også på arbejdspladsen. Om at holde både ledere og alle medarbejdere fast på, at det handler om andet end regneark. Om værdier og visioner. Hele Det Nye Testamente handler om en tømrersøn, der fortæller om sin vision. Det kan vi godt lære af. Hvad er ”gensidig respekt”? Næstekærlighed og mobning. Frygt eller tillid. Sandhed. Du må ikke have andre guder. Meningen med (arbejds)livet? Hvor går vi hen? Hvorfor er vi? Er vi? Organisationsdiagram set gennem præstens briller. En meningsfuld samtale om livets dybere spørgsmål. Folkekirken får adgang til ”et nyt marked” og medarbejdere og virksomheder kan øse af en unik kompetence, som vil gøre nytte på mange planer.

Sognepræst Per Vibskov Nielsen, Roskilde Domkirke

Er troen ikke et helt privat anliggende? Jo. Men der er ved at ske ændringer i opfattelsen af, hvad der hører til samfundet, privatlivet og livet i virksomheden. Som Helmig synger: ”livet er for fedt og vi lever for lidt”. Og vi kan godt diskutere Kristus-humanistisk virksomhedsfilosofi og personalepolitik uden missioneren. En virksomhedspræst er for alle, kender bedre end de fleste de forskellige trosretninger og kan rumme dem alle. Og ser vi bredere på det, kan vi vel på et tidspunkt få en religionsgang ved siden af direktionsgangen. Det ville da være corporate religion på en effektiv måde.

I dag har mange virksomheder en række tilbud til de ansatte: økologisk frugt, fitness, massage, hospitalsforsikring, cola light, energibarer, rygekabiner, julefrokostfestmaratons og konsulenter. Hvorfor dog ikke også en præst? Det er vigtigt at præsterne er præster og ikke konsulenter. Det bestående system kan ikke håndtere udvidelse af præstekorpset med det antal virksomhedspræster, der må være behov for. Og systemet kan ikke håndtere at virksomhederne betaler for det. Det paradoks bør kirkeministeren let kunne løse, så virksomheder, der finder dybere mening i at sikre medarbejderne adgang til en præst også får mulighed for det – uden det går ud over folkekirkens normeringer.

Vil vi?

Scroll til toppen