Putin, Enhedslisten, danskerne og retssikkerheden

Putin, Enhedslisten, danskerne og retssikkerheden

To timer med fly, så kan du sidde i en retssal i Moskva. Du vil ikke tro dine egne øje. Tre kvindelige musikere er anklaget for ”optøjer motiveret af religiøst had”. Politiets rottweiler gør og forsvareren beder om at få den smidt ud. I stedet bliver forsvarerens vidner smidt på porten. Det foregår i disse dage tæt på Danmark. Berlingske beskriver processen i dagens avis.

Pussy Riots forbrydelse: de lavede en musikalsk happening på få minutter, bl.a. med sangteksten ”Guds moder, kast Putin bort”, ”helligt lort” og ”KGB-chefen er deres helgen, han leder fangerne i kolonner mod fængslet”.

Præsident Putin - gad vide, hvad det er han har gang i?

Præsident Putin har direkte blandet sig i den verserende retssag og udtalt sig om, at de har ”intet godt gjort”, men de skal ”ikke straffes for hårdt”. Strafferammen gå op til syv års fængsel. 33% af befolkningen går ifølge en meningsmåling ind for en straf på mellem to og syv års fængsel. Kun 43% er imod.

Det virker surrealistisk. Putin har på tre måneder 150-doblet bødetaksten for at deltage i ikke lovlige demonstrationer. Han har indført net-censur og genindført en kritiseret injurielov. Foreninger, der arbejder med politik, skal nu ved offentlig fremtræden – f.eks. på en hjemmeside – betegne sig som ”udenlandsk agent”, hvis de modtager støtte fra udlandet. Det vil ramme næsten alle menneskeretsorganisationer i landet.

...øhhhh retssikkerhed? What's in it for me...

Oppositionslederne fik i juni ransaget deres hjem af politiet og deres computere blev konfiskeret, hvorefter deres private mail dukkede op i regeringsvenlige aviser. 13 er tiltalt for optøjer i forbindelse med Putins genindsættelse. Strafferamme ti års fængsel. Oppositionsleder Navalnij er i denne uge blevet tiltalt for bedrageri. Strafferamme ti års fængsel.

I dagens avis kan vi også læse, at Enhedslisten hovedbestyrelse er uenige. Hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft håber ifølge Berlingske på en fredelig revolution, men tilføjer, at ”revolutioner og samfundsforandringer er ofte blevet mødt med vold”. Man taler altså højlydt om at ville nedkæmpe et tænkt forsvar for vort demokrati med rå vold. Jeg gentager nu: vi er kun to timer fra Moskva.

Vi er nødt til at spekulere over hvorfor vi kan opleve sådan en retssag. Hvorfor vi kan opleve en præsident, der som magtfuld enehersker har skabt et land, hvor få er blevet usmageligt rige, mens flertallet stadig har det elendigt. Og hvorfor vi her i vores eget oplyste land har bred folkelig støtte til et parti, der jagter en russisk model som alternativet til den danske model.

Retssagen er et tegn på, hvad der sker, når alle er ligeglade med den. I Rusland laver man meningsmåling om en igangværende retssag, præsidenten blander sig direkte, forsvareren kan ikke få lov at føre vidner og kan ikke få ørenlyd for politiets rottweilere.

Hvad er retfærdighed...

Sådan er det ikke i Danmark, men også i vores land hersker der stor ulighed. I Danmark favoriserer staten sin adgang til at få ret ved domstolene, for vores borgere er der ikke lige adgang til retten og 90% af befolkningen er lige glade med det. Gider ikke. ”Vi gør jo aldrig selv noget forkert, så….”. Udfordringen er, at du bare aldrig ved, hvornår du selv kommer til at mangle retssikkerhed. Mon de bankfolk, der i dag er tiltalt af den danske stat efter den russiske model nogensinde har interesseret sig for retssikkerhed og fri proces? I dag ønsker flertallet af dem, at de havde tænkt over det i tide.

Vi har endnu ikke russisk enevælde. Vi har et demokrati, der er sygt. Vælgerne har reelt opgivet at blande sig. Vælgerforeningerne er blevet theklubber for 90+ og partierne overlever kun fordi de har bevilget hinanden millionstøtte. Så mens retssikkerheden og demokratiet er på vej ned ad skråplanet sidder vi i Danmark og ser Spise med Price, X-faktor og kulørt TV-avis og er stolte over, at en restaurantkåres til verdens bedste, fordi de serverer ristede myrer.

Inden vi ryster for ensidigt på hovedet af Putin og det russiske retssystem, bør vi lige overveje, om vi vil gøre noget ved vores egne problemer. Der er nok at tage fat på.

Scroll til toppen