Lad os få en kommission om retssikkerhed

Lad os få en kommission om retssikkerhed

Påstand: du forstår først betydningen af ”retssikkerhed”, når du har brug for den. Og så kan det være for sent. Problem: ingen gider rigtig interessere sig for det – undtagen advokater. Og når vi gør det, hører vi, at ”I meler jo bare jeres egen kage”. Suk.

Lige nu har skatteministeren fremsat et kontroversielt forslag, som fra såvel Danske Advokater som fra Advokatrådet og andre er kritiseret på grund af retssikkerhedsmæssige mangler af betydeligt omfang. Problemet er endnu engang, at man vil gøre SKAT til overkontrollant i vores samfund med nærmest ubegrænsede beføjelser. Som sædvanlig bruger man argumentet om, at den, der har alt på det rene, intet bør frygte. Kun banditter kan være imod forslaget og banditter skal vi ikke lytte til.

Mit formål er ikke at gennemgå lovforslaget. Jeg vil pege på hykleriet, når oppositionen nu kritiserer regeringen for at skade retssikkerheden. Den tidligere regering gennemførte talrige lovstramninger, som gik på kompromis med retssikkerheden. Man foreslog også at give SKAT fri adgang til virksomheder og til spejling af deres edb. Det forslag blev trukket tilbage – modvilligt og tøvende – efter betydeligt pres. Tilbagetrækningen var dikteret af spindoktorer og ikke af respekt for retssikkerheden.

Et parti som Enhedslisten, har slået sig op på at være bannerfører for retssikkerhed. Men selv her knirker det. En bankdirektør har f.eks. ikke samme krav på retssikkerhed som en arbejdsløs, mener partiet, der gradbøjer retssikkerhedsbehovet over en vælgerskabelon.

I mit politiske virke i advokatbranchen har jeg gennem de seneste 25 år mødt mange politikere. Alle siger, at de interesserer sig for retssikkerhed. Reelt banker politiske hjerter ikke for det. Der er en eller anden overtro om, at “retssikkerhed”, det har vi og det har vi for altid. Vi behøver ikke værne om den. Vi behøver ikke betale for den. Vi skal bare tale pænt om den. Sådan forholder det sig ikke. Derfor taler advokater meget om det – selvom vi fra mange sider beskyldes for at mele egen kage. Vi fortsætter vores arbejde, selvom det er mod vinden.

Kunne vi ikke spare nogle af politiker-kommissionerne og bruge pengene til at få en uvildig gennemgang af retssikkerhedens udhuling med bred – men skiftende – politisk tilslutning gennem de seneste 15 år?

 

PS: Må jegf til slut citere Steffen Brandt fra “Fuck den kærlighed”:

Jeg vågnede og bad om et glas vand 
og kiggede mig lidt omkring 
jeg tænkte, okay så, fuck den retfærdighed 

Læs også:

Politikere lover (igen) at gøre noget for borgernes retssikkerhed (holder de det mon denne gang?)

Ja tak til bedre retssikkerhed – nej tak til tant og grundlovsfjas – vi mangler en vågen presse, der gider konfrontere politikerne

Hvad er retssikkerhed…Helle og Villy er tavse – Pia ved det ikke – fra Folkemødet

Kære Line Barfod – du skuffer fælt nu. Gør noget ved fri procesreglerne i stedet for – tak

Kære erhvervsliv – retssikkerhed – HVOR ER I HENNE??

Danske Advokater og Danmarks Skatteadvokaters kritiske høringssvar

Scroll til toppen