Tavse Steen – afsluttende indlæg med opfordringen: behold Kolind

Tavse Steen – afsluttende indlæg med opfordringen: behold Kolind

Jeg har i et par indlæg forsøgt at få professor Steen Thomsen i tale. Han har lovet mig svar, men løftet er ikke holdt. Se tillige en udmærket vurdering af problemkomplekset af Hanne Sindbæk i hendes erhvervsblog. Professoren har kritiseret Lars Kolind og forlangt hans afgang fra Grundfos’ bestyrelse. Det har jeg ikke forstået, men Lars Kolind har som bekendt selv truffet beslutning om, at han på selskabets ordinære generalforsamling trækker sig tilbage. Den beslutning vil efter manges – også min – mening ikke være gavn for Grundfos, men vil høre til i afdelingen for alt for dyre fejltagelser.

Kolind er ikke blevet fyret, men er gået. Den manglende fyring må være udtryk for, at Grundfos godt an se Kolinds nytteværdi og resultater. Jeg ved, at mange ikke kan. Danmarks mest skrivende om hvad ”man” mener i dansk erhvervsliv, Niels Lunde, Børsen, synes for eksempel ikke særligt imponeret over Kolinds indsats. Det kan man indirekte se i hans bog ”10 topchefer”, hvor Niels Due Jensen er nr to og Kolind ikke eksisterende.

Synd for Danmark, at Kolinds værdier og kunnen overses. Han er ”bare” anderledes end andre, men han har gjort det forrygende og har, både i Grundfos og andre steder, gjort det rigtig godt. Hans tilgang til tingene er efter min mening meget sund og også meget mere holistisk end vi ser en del steder. Lars Kolind har selv givet et input på hans blog, hvorfra jeg citerer:

Jeg er medejer af 12 virksomheder: Kolind A/S, Løndal Gods, Addithus Skov, Sømer Skov, Salten Langsø Skovadministration, Wemind, KeepFocus, PeopleTools, Co’ensus, Spiir, Zealand Pharma og Younoodle og jeg er aktivt med i de fleste. Jeg sidder derudover i bestyrelsen for bl.a. Grundfos Holding A/S, Poul Due Jensens Fond, Tooling Invest og Jacob Jensen Holding og jeg er med i repræsentantskabet for Kristeligt Dagblad og Danske Bank. Jeg er formand for Welfare Tech Region og med i en række andre initiativer rundt i landet. Jeg er adjungeret professor ved Århus Universitet og netop færdig med min nye bog, Unboss. Invitationer til foredrag er der mange af. Jeg bruger min erfaring i det bedste toplederprogram i Norden: LinKS i samarbejde med verdens førende business school, Wharton, hvor jeg både underviser og formand for LinKs advisory board. Glem ikke spejderarbejdet: Jeg er medlem af World Scout Committee og past chairman for the World Scout Foundation og der er jeg med til at transformere det der i al beskedenhed er verdens største børne og ungdomsorganisation. 30 millioner unge der skal gøres til næste generation af ledere i 164 lande. Vent og se. Og så har jeg sikkert glemt noget.

Kolinds blog, her.

Det er ikke godt nok til Danmark. Et land, der på mange fronter er på ved ned ad bakke på grund af misligholdelse. Det eneste der er tilbage er snart egen selvtilstrækkelighed. Og her synes jeg så igen Kolind lyser op. Jeg tillader mig at citere fra hans blog – et tankevækkende spørgsmål om, hvorfor Damark ikke har sn egen udviklingsafdeling. Læs engang.

Hvorfor har Danmark ikke sin egen udviklingsafdeling?

Hvis Grundfos ikke havde en udviklingsafdeling ville vi være færdige som virksomhed om fem eller ti år. Udaf de 18.000 medarbejdere har vi ca. 1200 i gang med at udvikle nye teknologier og produkter, og omkostningerne hertil udgør ca. 5% af det samlede budget. Man skulle ikke tro at vi kunne blive ved med at forbedre noget så simpelt som pumper.
Strengt taget er en pumpe blot et skovlhjul der roterer i et metalhus og dermed forøger trykket af en væske. 1200 PhD’er civilingeniører, fysikere, matematikere, kemikere, økonomer, antropologer og andre specialister til bare at udvikle bedre pumper!

Tænk hvis Danmark havde en udviklingsafdeling. I Danmark er vi knap 6 millioner mennesker, dvs ca 300 gange så mange som i Grundfos. Havde Danmark været som Grundfos skulle vi have 400.000 højt uddannede specialister på alle relevante områder, som kun havde én opgave: At udvikle Danmark. Det er helt vildt, så tag en tiendedel af det antal: 40.000 specialister i Danmarks udviklingsafdeling.

Det første spørgsmål de ville stille, er: Hvad er det for et samfund, som ledelsen (folketinget) stræber efter at Danmark skal være? Jeg tror politikerne kunne blive enige om i hvert fald fire ting: 1) Danmark skal have økonomisk vækst, men den skal være bæredygtig. 2) Der skal være både frihed og tilskyndelse for alle til at tjene penge og skabe noget, men vi skal tage os godt af de svageste, 3) Vores børn og unge skal have de bedste uddannelser i verden, men de skal også bestille noget for at få dem, 4) Vores sundhedsvæsen og ældrepleje skal være i verdensklasse.

Forestil dig at politikerne sagde det klart: Det er det samfund vi ønsker, og udviklingsafdelingens opgave er at finde ud af hvordan vi får det. Det behøver vi ikke 40.000 specialister til at fortælle os. Bare 4.000 ville gøre det, hvis ledelsen var i orden og hvis ellers politikerne ville lytte til hvad udviklingsfolkene fandt frem til.

Og det er præcis det der er problemet i dag: Utallige kommissioner har fundet frem til hvad der skal gøres, men politikerne lytter ikke: Socialkommission, arbejdsmarkedskommission og velfærdskommission er bare tre eksempler; alle har de udarbejdet gode og velbegrundede forslag som politikerne ikke har villet lytte til.

Men nytter en udviklingsafdeling så ikke noget? Jo det gør den, fordi den kunne knytte de mange gode enkelt initiativer sammen til planer som både politikere og befolkning kunne forstå.

De fleste mener at politikere er sat i verden for at være uenige. Det er noget vrøvl. Politikere er sat i verden for at lede samfundet. De skal udvikle samfundet så det bliver bedre til at løse de opgaver som bedst løses i fællesskab. Hvis de bruger tiden på at skændes, spilder de tiden.

Hvornår har du sidst læst en dansk erhvervsleder reflektere på denne måde? Det er denne mand, der har meldt sin afgang fra en af vores betydeligste virksomheder. Jeg vil kalde professor Thomsens sej for en pyrrhussejr. Jeg har i min anmeldelse af bogen om Niels Due Jensen, Arvtgeren, foreslået, at Kolind og Jensen sætter sig sammen og får renset luften, så Grundfos kan beholde Kolind. Vi får se, hvordan det går. Held og lykke Grundfos. Held og lykke, Danmark.

Anmeldelse af “Arvtageren”

Hanne Sindbæks blog om Lars Kolind og Grundfos

Åbent brev til professor Steen Thomsen, CBS (om hans kritik af Lars Kolind)

Sådan er der så meget (endnu et indlæg til professor Steen Thomsen)

Scroll til toppen