Sådan bliver mine julegaver – hvordan bliver dine?

Sådan bliver mine julegaver – hvordan bliver dine?

December er julegavetid. For nogle et mareridt. For andre årets højdepunkt. Jeg blev inspireret til dette indlæg af morgenens avislæsning, hvor navnlig Margrethe Vestagers gavesyn ramte mig.

Margrethe Vestager siger til Berlingske: ”Julen er at være sammen med familie og venner igen, igen og igen. Den er skøn og giver oplevelser – indsigt og udsigt”. Det er en smuk formulering. Og den går igen, når hun bliver bedt om at nævne julegaveideer. Den ene er udsigt, den anden er indsigt. Udsigt i form af en invitation til vinterpicnic til Amager Strandpark med engangsgrillen og krydderpølser, groft brød, varm hyldebærsaft og mormors tvebakker. Og indsigt – det glæder at blive klogere. Det kan være fra livets skole, bøger, kurser og arbejde. Måske en e-bogslæser eller en hel stak antikvariske bøger – noget som udfordrer modtageren. Smukt.

Og mine gaver? Ved det ikke. Er meget spontan. Omdrejningspunktet er: bliver modtageren glad. Det kan godt være svært at ramme, for i dag har de fleste mennesker mulighed for at købe, hvad de virkelig brænder for. Med mindre det er meget store gaver og jeg har ikke mulighed for at give gaver i hundredetusindekronersklassen eller for den sags skyld i titusindekronersklassen. Det kunne da være sjovt. En af mine lottodrømme er at vinde så mange millioner, at jeg kunne oprette en fond og så via denne virkelig yde hjælp til mennesker. Der er mange trængende. Mange flere, end vi tror. Og de offentlige hjælpesystemer er – og kan kun være – ret stive. Alle skal behandles ens, hvilket betyder, at systemerne reelt kommer til at gøre forskel. Nogle, som burde klare sig selv, får. Andre, som ikke kan klare sig selv, får for lidt. Jeg ville gerne hjælpe mange familier med en lidt bedre jul. Jeg ville gerne kunne hjælpe i de mange akutte situationer, der rammer fattige – som altså findes også i vores land.

Hvad gør jeg så i det niveau jeg magter? Jeg lytter og noterer. Jeg kigger og læser og lader mig inspirere. Leder efter noget, som ikke er seriefremstillet. Noget unikt. Og betalbart. Samtidig skal jeg ikke lade min egen begejstring strømme over, så jeg kommer til at binde modtageren. Svært at give et maleri. Svært at give noget, som modtageren kan blive fanget på. Og har lyst til ”at bytte”.

Jeg har ikke bestemt mig. Køber ind, når jeg føler, at nu er det nu. I år vil indkøbene ske under Margrethes kloge overskrift: ”indsigt og udsigt”. Det har jeg lyst til at lade være rammen. Det er en klog og god og kærlig ramme, som samtidig giver plads nok. I den boldgade har jeg allerede købt én gave. Den er hjemtaget fra Rusland. Jeg har ikke selv set den, for jeg vil ikke ødelægge den spændende indpakning. Og jeg har et par spændende ting på listen, men eftersom familien kunne finde på at læse med, så bliver sløret ikke løftet. Før efter juleaften.

Hvad med dig? Har du lyst til at give et par julegavetip? Det vil jeg være taknemmelig for. God jul.

Læs flere blogindlæg her

Scroll til toppen