Ringsted, Køge, Roskilde og Sjælland er ikke udkants-Danmark

Ringsted, Køge, Roskilde og Sjælland er ikke udkants-Danmark

Efter 20 års ventetid kommer McDonalds til Ringsted. Ikke på McDonaldsgrunden, men i Outletcentret. Imens vi venter på den første burger arbejdes der på at få gang i Ringstedcentret, måske med inspiration fra torvehallerne i København. Og hvad betyder det så, kan du spørge?

Jeg synes det betyder alt for vores byer, at erhvervslivet er her og at vi holder gang i erhvervslivet. Det er efterhånden blevet en ”kendsgerning”, at alt udenfor betalingsringen i København er ”udkants-Danmark”. Jeg synes det er irriterende og foreslår, at vi skal gøre oprør mod den nedladende karakteristik af vores byer. Sjælland lever og det gør Sjælland, fordi vi har vores gode byer. Ringsted, Roskilde, Køge, Næstved. Hør nu her, kære hovedstad: vi kan og vil ikke bo på Nørrebro allesammen. Det er dejligt, at vi kan samles i hovedstaden og se kongeligt teater med skattetilskud på 1.306 kroner pr sæde. Men efter forestilling vil vi gerne have lov til at trække os tilbage til vores byer.

Og vores byer er ikke byer uden erhvervsliv. Det handler om arbejdspladser og det handler om muligheder. En god detailhandel, liberale erhverv og større virksomheder er med til at gøre vores byer mere interessante og mindre udkantede. Vi skal passe på, at vores lovgivning ikke blokerer unødigt for det. Logistikvirksomheden DSV har meddelt Ringsted Kommune, at de alligevel ikke ønsker at bygge nyt hovedsæde med logistikcenter på en40 hektarstor grund i kommunen, hvor DSV ville sammenlægge aktiviteter fra flere lokationer i Danmark. Begrundelsen synes at være, at man opgiver at vente på Naturklagenævnets noget langsommelige adfærd og derfor finder virksomheden andre placeringsmuligheder. Det er ærgerligt for Ringsted, fordi et logistikcenter her kunne give mere liv og muligheder og tiltrække yderligere erhverv.

DSV-eksemplet viser, at der er skarpere og mere snævre grænser for, hvad en kommune kan vente med i relation til erhvervslivet, der presses af international konkurrence. Når vi er enige om, at være imod ”udkants-Danmarks-betegnelsen” må vi også være indstillet på, at vi skal levere på markedsvilkår og at stat og kommune i høj grad også har en serviceforpligtelse og et medansvar for at få tingene til at glide. DSV-eksemplet er jo ikke enestående. Jeg tror der findes eksempler på tilsvarende problematikker i mange byer, herunder på Sjælland.

Og når det er sagt, så hører det med til historien, at Ringsted kommune jo vitterlig gør meget og meget rigtigt. Vi kan opleve ”stjernestunder i Kongressen”, Ringsted Festival, Historiens Hus i Foreningernes By eller svømme en tur i en splinterny svømmehal. Gode faciliteter, som gør det muligt at tiltrække borgere – og det giver grobund for yderligere erhvervsliv og dermed for at bidrage til et helt Danmark.

Ringstred og andre byer på sjælland har ingen grund til at tolerere at blive deklasseret til ”udkants-Danmark”. Vi vil, vi kan og vi gør.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll til toppen