Vi lever som om vi aldrig bliver skilt og aldrig dør

Undgå skilsmisse. Død. Det sker. Hver dag. Og for få er forberedet på det.

Kun et fåtal af danskerne har oprettet testamente, og vi tænker kun romantik – ikke økonomi – når vi bliver gift. Det viser en ny stor undersøgelse. Dermed forholder vi os tilsyneladende slet ikke til virkeligheden i en tid, hvor halvdelen af os rent faktisk bliver skilt, og hvor vi i høj grad lever i familier med ’dine og mine børn’ eller til hvad der sker, når den papirløse mister manden og hans børn kommer for at hente værdierne.

Fakta om danskernes livssituation

 • Hvert år dør cirka 14.992 danskere pludseligt af:
  • Blodprop (eller hjerneblødning) 9.650
  • Hjertestop 3.270
  • Trafikuheld 255
  • Arbejdsulykker 60
  • Andre uheld 1.757
  • Mv.
 • 42 pct. af alle ægteskaber i Danmark ender med skilsmisse
  • Næsten halvdelen af alle danskere bliver skilt mindst én gang i livet – nogle op til flere gange
  • Der er i dag cirka 195.850 familier med sammenbragte børn i Danmark
  • Svarende til 14,2 pct. af alle danske familier

Livet skræller os af. Vi bliver ædt op. Af parforhold, karrierepres, unger, livets generelle tæsk. Og når vi er gamle, bliver vi overset. Hvis vi ikke tager os sammen. Og nogle begynder selv at glemme, hvem de er. Og får de ikke fortalt om demensen til de nærmeste i tide, risikerer de at ende i Polen som i Erik Clausens nyeste film.

Som advokat hjælper jeg mennesker, der skal skilles. Men jeg hjælper også dem, der ikke vil skilles.

Hvordan så undgå skilsmisse?

På flere måder. Når jeg laver en ægtepagt, så tager vi en lang snak om hvordan vi nu undgår, at den kommer i brug. Det er det vigtigste for mig, når jeg laver en ægtepagt. Selvfølgelig skal den juridisk være i orden, men der skal altså lægges lige så meget vægt på at ægteparret er klar over, at de kan medvirke til, at den slet ikke bliver brugt.

Det handler om at forstå hinanden. At vide, at det, der holder ægteskabet sammen, det er arbejdet i hverdagene. Her opbygges tillid. Og en god metode er, at du laver om på dig selv – og ikke på din hustru/mand. Hvad sker der, når du ændrer dig? Der sker det, at den anden ændrer sig. Uden du har bedt om det. Hvis du i stedet bruger al tiden på at hakke på den anden, så ændrer hun/han sig med sikkerhed ikke.

Og hvad mere? Det er vigtigt, at I begge har indsigt i jeres fælles økonomi. Det giver ro i maven og kan medvirke til, at der kommer ro i sindet. Hvis der er stor forskel på to parters økonomi – f.eks. hvis den ene via ægtepagt har sat sig på det meste – så kan det være med til at gnave hul i et ægteskab. Og det er jo ikke det den velhavende ægtefælle vil. Derfor er det altid klogt at sikre, at den dårligst stillede i hvert fald har så stor en formue, at vedkommende ikke føler sig tvunget til at blive i ægteskabet på grund af økonomi. Det kan nemlig ikke holde, hvis eneste bindemiddel er frygt.

Det lyder enkelt, men det er ikke helt så enkelt. Derfor har jeg mange kunder, der har været glade for en kop kaffe og en snak med mig. Jeg er jo neutral og jeg har kun ét ønske: at ægteskabet skal holde. Og jeg kan tillade mig at spørge og sætte ind der hvor jeg kan mærke, at det er er en udfordring.

Jeg bilder mig ind, at jeg har reddet en hel del ægteskaber. Fordi ægtefællerne har lyttet og derefter har gjort arbejdet.

Og husk så: nissen flytter med. Dit liv ændrer sig ikke automatisk, bare fordi du trykker på skilsmisseknappen. En skilsmisse er meget dyr. Den er meget indgribende. Og hvis der er børn, så er det næsten ubærligt for dem. Mange børn har fået skader på livet af skilsmisser.

Kom og få en snak. Jeg skal nok hjælpe jer videre. Og vær opmærksom på, at det er ikke sikkert du har opdaget, hvis din kone/mand går rundt med en bekymring – vokser den, så kan det gå galt. B. S. Christiansen sagde engang til mig: ”Når vi soldater marcherer, og hvis en soldat har en byld i røven, så topper vi – ned med bukserne – og så trykker vi bylden ud. Ellers kan det koste liv”. I ægteskabet kan en sten i skoen koste ægteskabet. For hvis den ikke tages ud, så gnaver den hul.

Lyt til mit råd – det bygger på erfaring og viden fra min dagligdag.

Jeg vil være glad, hvis du vil dele det – man ved ikke hvem der kan have glæde af det (jeg mener selv, at det kan ALLE ægtefolk).

Kilder: Danmarks Statistik, Hjerteforeningen og Arbejdstilsynet via Danske Familieadvokater

 

 

 

 

Scroll til toppen