EMMA GAD – gider vi ikke? Er anstændighed og gode manerer i frit fald i Danmark?

JEG TROR DER ER SKET ET ELLER ANDET, som vi ikke selv helt har forstået. Der er glippet noget i opdragelsen og opvæksten er sket i et samfund, hvor vi har glemt, at den enkelte først og fremmest har pligt til at feje for egen dør. I dag er det almindeligt at stille krav til højre og venstre, men ikke til sig selv.

LEKTOR MICHAEL Böss skriver i Berlingske:

Efter en lang ferie i det hensynsfulde og gennemciviliserede Canada får man let en nedtur, når man kommer hjem til Danmark, hvor anstændighed og gode manerer er i frit fald“.

Emma Gad - gider vi ikke?

GODT SPØGSMÅL. For nogen tid siden var jeg ved at komme i slagsmål, fordi jeg sagde til en yngre kvinde, at hun ikke burde smide en tom cola-flaske på gaden. “Hvad rager det dig, din gamle nar”? lød svaret prompte og bag hende pustede et par fyre sig op. Så jeg valgte at samle flasken op og lægge den i en papirkurv. Det sker ikke helt sjældent, at jeg bemærker, at affald dumpes på stedet. OGså selvom der er en skraldespand i umiddelbar nærhed. Cigaretskodder efterlader folk sig med en uforståelig selvfølgelighed overalt. Det tager naturen fem år at konsumere et cigaretskod…

I TOG OG BUS er det alles kamp mod alle. Ikke noget med at lade ældre få forrang. Debattonen er lige på og hårdt og kravstillelse til andre, sker med en selvfølgelighedsattitude, som overrasker mig gang på gang.

HVAD SKYLDES DET? Hans Edvard Nørregaard-Nielsen sagde i et interview i Kristeligt Dagblad, 2. sektion, side 1, 22.11.2008: ”Hvor ville det være et fremskridt, hvis vi turde lære vores unge at interessere sig for det kulturliv og de lysende udsagn om dét at være menneske, som er møjsommeligt indsamlet gennem tusinde år. Og hjælpe dem til at indse, at livet dårligt kan blive mere sølle, end når man hujende oplever sig selv som skabelsens centrum”. Er det her, vi skal finde forklaringen?

TOR NØRRETRANNERS SKRIVER I bogen Frem i tiden: “Hvis vi er alene, må det da være meningen, at vi skulle spille en mere nobel rolle, end den, der for tiden er tale om på vor plagede klode“.

GHANDI har sagt: “Be the change that you want to see in the world.”

DEN AMERIKANSKE PRÆST Henry Ward Beecher stiller strenge krav til det enkelte menneske. Han levede fra 1813 – 1887 og var forud for sin tid. Beecher var en stærk fortaler for de sortes fuldstændige ligestilling, ligesom han i den offentlige debat støttede afholds- og kvindesagen. Godt gået i 1870’erne. Jeg har længe forsøgt at leve op til disse krav. Det er ganske svært, for ikke at sige indtil videre umuligt. Det skal dog ikke afbryde mine bestræbelser:

Hold yourself responsible
for a higher standard than
anybody else expects of you.
Never excuse yourself.
Never pity yourself.
Be a hard master to yourself
and be lenient to everybody else
.”

JOHAN RIDDERSTRÅLE (medforfatter til bogen Fynky Business) sagde på Basecamp i København i 2000: “De fleste folk i dag går rundt og bærer på så megen kraft, energi og idéer. De kunne udvikle disse ideer, og bruge deres energier til at tage mere kontrol over deres egne liv: Men der er en frygt – og dette gælder især i Skandinavien – for at mislykkes, og denne frygt er så meget større end viljen til at ville lykkes. Og derfor sidder så mange mennesker fast, selvom de har et enormt potentiale: Hvis man for det første kan hjælpe dem ved at give dem kundskab og for det andet kan indgyde dem mod, så er man kommet langt. Og når man hører det er lykkedes, så bliver man glad“.

MÅSKE ER ANDERS BREIVIK barn af den problemstilling. Læs her.

Scroll til toppen