Teleselskabernes tyveri irriterer – skal vi gøre oprør?

KENDER DU PROBLEMET? Du lander i et andet land og velkomsten kommer på din mobil. Formålet er at advare om, hvad det koster at være her, hvis du vil bruge dit medbragte isenkram.

MENS VI VENTER PÅ kufferterne, har de fleste travlt med at slå data roaming fra. Enten har de selv oplevet eller fra andre erfaret, at det koster spidsen af en jetjager at hente data. Jeg abonnerer på et dyrt modem, som sikrer mig, at jeg kan være på nettet overalt, men i udlandet tør jeg ikke bruge det. Min mobil er fyldt med applikationer om byer og ordbøger. Jeg tør ikke bruge dem.

Hvorfor må vi ikke bruge de mange apps i udlandet?

JEG HAR FORSØGT at få kloge folk – herunder min leverandør af telefoni – til at fortælle mig, hvordan jeg kan holde styr på forbruget, men det er der tilsyneladende ikke noget brugbart svar på. Ingen har kunnet forklare mig de blodigt høje riser og i min verden nærmer det sig tyveri ved højlys dag og jeg har en idé om, at selskaberne koordinerer deres prissætning og her skal tjene på gyngerne, hvad de sætter til på markedsføringskarrussellerne. Jeg efterlyser et ærligt teleselskab, der vil gøre noget ved det.

EU kradser lidt i overfladen - resten er rent bureaukrati

EFTER SIGENDE ER EU ved at gøre noget ved det. Kan vi så tro på det, eller vinder lobbyisterne? Jeg tvivler og har lyst til at starte et oprør mod tyvagtige telefonpriser. Jeg har via mobilsiden.dk og Yahoo fundet dette klip herom:

Den Europæiske Union har netop udsendt et regelsæt, som omhandler data roaming i EU. Operatørene skal nu have en grænse for hvor meget deres kunder kan opkræves, når de bevidst eller ubevidst benytter mobiltelefonen til datatjenester i udlandet.

Kunder har indtil den 1. juni til at sætte et maksimalt månedligt beløb, de er villige til at betale for datatjenester, de kunder som ikke har gjort det inden 1. juni, vil automatisk blive tildelt et beløb svarende til 50 euro (cirka 370 kroner).

Teleselskabernes tyveri irriterer

Endvidere er operatørene pålagt at sende en besked til kunden, når de har brugt 80 procent af deres tildelte beløb. Når de rammer 100 procent vil der blive lukket for brugen af datatjenester.
342.000 kroner for at se et tv-program

En af de drivende kræfter bag regelsættet er nogle af de svimlende beløb, som kunder er blevet opkrævet efter de har været på besøg i udlandet.

Hvorfor?

En tysk rejsende fik en regning på 46.000 euro (over 300.000 kroner) efter at have set et tv program, mens han rejste i Frankrig. En britisk studerende modtog en opkrævning på 9.000 euro (knap 67.000 kroner) for at have roamet på et andet netværk i en måned, da han læste i udlandet.

EU har desuden også fastslået, at den pris som operatørene betaler hinanden, når data overføres i deres netværk, ikke må overstige 0,80 euro per megabyte. Denne pris sættes yderligere ned i løbet af de kommende to år.

SÅ LANGT, SÅ GODT – men det gør jo ikke rigtig noget ved priserne. Det er simpelthen en for høj pris og det forhold, at der skal yderligere nedsættelser til, beviser det. De kunstigt høje priser opfordrer bare til at undlade at bruge mulighederne. Og det er ikke godt nok. 1 MB koster nemlig 20 kroner inden for EU’s grænser. Helt vanvittigt. Det betyder at du betaler ca. 20 kroner for at hente Ekstra Bladets forside ned på mobilen. Eller forestil dig at du lige tjekker mail og så har en venlig sjæl vedhæftet en billedfil på 4 MB. Hvis du henter dette billede, er du altså blevet 80 kroner fattigere. Det gælder også hvis du bruger telefonens GPS. Den er som sådan gratis at bruge, men tænk på at kortet skal hentes ned til skærmen, og det er det samme som at trække data ned.Er der ikke snart en leverandør, der vil tage anstændigheden i brug og gå foran? Hvad er det, der forhindrer det?

I dag må teleselskaberne altså højst opkræve 0,80 euro for en megabyte datatrafik, når den sælges til et andet teleselskab, og gennemsnitsprisen for ydelsen er i praksis lavere, nemlig 2,70 kroner. Men de danske forbrugere bliver opkrævet mellem 17,50 og 31,25 kroner for at downloade en megabyte data i et andet EU-land.
Direktør for Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, vil ikke forholde sig til den enorme fortjeneste, de danske teleselskaber tager på datatrafik i udlandet, men fremhæver, at man på det danske marked har de laveste telepriser blandt alle OECD-lande. Hertil må jeg bare sige: dårlig, rigtig, rigtig dårlig forklaring. Videre siger han: En direkte regulering af priserne er jeg lodret imod, da han mener, det vil fastlåse priserne og forhindre konkurrence og yderligere fald i priserne. Min kommentar er, at EU ikke forbyder priskonkurrence nedad. Min konklusion er derfor, at der tales uenom og at man tager gevinsten indtil politikerne gør noget. Det er skameligt og umoralsk adfærd.

Det gider vi bare ikke længere finde os i

ER DET FORDI EU-ANSATTE får deres mobilregninger betalt? Eller er lobbyismen for stærk? Eller mangler lysten? Eller forsvinder det hele i bureaukratiet?

HVORNÅR VIL EU handle? Det venter vi spændt på. Jeg synes bare allerede vi har ventet alt for længe. Derfor:

DET ER TID TIL ET OPGØR:

HVAD MENER DU – er jeg forkert på den? Er der en god forklaring?

TILFØJELSE: Jeg har nu set, at T-Mobile har lave flatrate i hele EU. Det KAN ALTSÅ LDE SIG GØRE. Hvad siger Telia, TDC o.a.???

Scroll til toppen