ROSKILDE DOMKIRKE byder på gratis orgelkoncerter hver torsdag kl 20:00 til og med 25. august. Det er et meget flot program. Indtil nu har der været organister fra Japan, Danmark, Østrig, USA og Italien og vi får yderligere orgelgæster fra Milano, Innsbruch og sæsonen sluttes, som den blev indledt, at en japansk organist. Se programmet her.
DET ER EN FANTASTISK oplevelse at sidde i denne smukke kirke og lytte til orgelet, der stammer tilbage fra før 1500. Originale piber er bevaret fra dets oprindelse. Orgelet er et bygningsværk uden lige. Billedet her yder det ingen retfærdighed. Domkirkens orgel er kendt i hele verden, fordi musik fra barokperioden her klinger optimalt. Det regnes for absolut top for en organist at få lov til at sætte sig til domkirkens barokorgel – og derfor er det muligt at lave et helt unikt program. Der er godt besøgt, men jeg kunne godt unde flere at opleve det.
BEMÆRK:
TORSDAG DEN 4. AUGUST er vi en del, der mødes på Bella Napoli, Helligkorsvej 4, Roskilde kl ca. 18 til en bid italiensk mad. Alle er velkomne. Vi betaler selv, men sidder sammen. Bordbestilling er ikke nødvendig. Kl 20:00 deltager nogle af os i orgelkoncerten, hvor domorganist Kristian Olesen spiller et blandet program af musik fra Italien (Andrea Gabrielli og Frescobaldi), Spanien (Pablo Bruna), Nederlandene (Jan Sweelinck) og Tyskland (Buxtehude og Bach).
LÆS HER OM ORGELET (kilde:www.musikhistorie.dk):
Roskilde Domkirkes orgel benævnes ofte Raphaelis-orglet efter den nederlandske orgelbygger Herman Raphaelis, der byggede et nyt orgel til domkirken i 1555. Det nye orgel blev bygget på fundamentet af et ældre orgel, der går helt tilbage til 1400-tallet. Men der har med al sandsynlighed været et orgel i kirken allerede fra 1200-tallet da kirken stod færdig.
Orgelet er siden Raphaëlis tid blevet ombygget adskillige gange, så det i dag kun er få dele, der er oprindelige. Allerede i 1600-tallet blev det fine renæssanceorgel voldsomt ombygget og udvidet.
Den berømteste domorganist, der har betjent det gamle instrument, var Hans Matthison–Hansen. Netop som han blev ansat i 1832 iværksattes en større ombygning ved orgelbyggerfirmaet Marcussen og Reuter i Åbenrå, der ændrede drastisk på det gamle instrument, sikkert for at gøre det mere egnet til at spille romantisk musik. Denne ombygning må også Weyse have fulgt, da han jævnligt spillede på orglet, når han besøgte venner i Roskilde.
I 1926 afsluttedes en såkaldt historisk restaurering på anbefaling af organisten og tropelægen Albert Schweitzer, hvor man bevarede så mange af de gamle piber, som overhovedet muligt. Orglet betjentes nu af domorganist Camillo Carlsen ansat 1913 til 1946, hvor den tidligere domkantor Emilius Bangert tiltrådte som organist. I Bangerts tid blev orglet ombygget i 1950’erne, da det var i fare for at styrte ned. Da man åbnede gulvet under orglet fandt man en mængde genstande, blandt andet gamle orgeldele og breve. Orglet blev genindviet ved en festkoncert i 1957, der samtidig var den nytiltrådte domorganist Helvig Larsens præsentationskoncert. Sidste større restaurering fandt sted i årene 1988-91, hvor orglet førtes tilbage til den tilstand, det havde haft før 1833. Firmaet var igen Marcussen i Åbenrå.