Kassel: Døden SKAL have en årsag – refleksion over en dødsulykke og Ekstra Bladets flabede håndtering af den

FREDAG AFTEN fik jeg en sms fra en god ven. Den fortalte, at et menneske, vi begge kender, var kørt galt på vej hjem gennem Tyskland. Hans hustru og deres femårige barn omkom ved ulykken og faderen og det yngste barn blev skadet, men er ifølge de foreliggende oplysninger udenfor livsfare.

Oplev Leonard Cohen synge Anthem her

Læs også:
Kassel: Kassel: tanker efter dødsulykken

AVISERNE har omtalt ulykken. I kender godt den lille notits, som dækker over den store katastrofe. Den var også her: En 35-årig dansk kvinde og en femårig dreng er ifølge tysk politi omkommet i en ulykke på motorvejen ved Kassel i Tyskland, mens en 37-årig mand og en toårig pige er hårdt kvæstede.

Ulykken skete tidligt i morges mellem Fulda og Kassel, da en lastbil med en anhænger ville overhale en anden lastbil. Lastbilen trak ud i det midterste af motorvejens tre spor, da den danske familie ville trække fra ydersporet ind i midtersporet. Familiens bil endte ved ulykken under lastbilens anhænger.
Bilen blev ført af den 37-årige familiefar – på passagersædet sad den 35-årige kvinde, der blev dræbt i ulykken.

Nogle konklusioner kommer for tidligt og på et udokumenteret grundlag

NOGLE AVISER NØJES IKKE MED en notits. Ekstra Bladet skriver med store typer: ”Barsk besked til far:
Skyld i konens og sønnens død…Når den 37-årige familiefar fra tragedien på motorvejen ved Kassel kan afhøres, har tysk politi en barsk besked til ham: At han er skyld i ulykken, som i går dræbte hans kone og søn og kvæstede hans datter
”.

TILFØJET 4. august 2011: Roskilde Avis skriver i dag: Havde overnattet. Hans bror oplyser til Roskilde Avis, at der ganske vist er rejst en sigtelse, hvilket er nødvendigt for at fastlægge eventuelt ansvar for de materielle skader. Men han vil ikke få nogen straf og kan afgive den nødvendige forklaring hjemme. Mange danske turister er berygtede for at køre uansvarligt på ferie, fordi de ikke overnatter eller bytter chauffør på lange rejser helt til Norditalien eller Sydfrankrig. Dermed udsætter de både sig selv og andre for livsfare.
Men det var ikke tilfældet for familien. På vej hjem fra deres nye restaurant, havde de faktisk overnattet i Tyskland og kun kørt i en halv time, da ulykken skete. Derfor kan tragedien ikke skyldes træthed, fordi de havde kørt hele natten.
Til sin familie har faderen, der er dybt traumatiseret efter det dødelige sammenstød, fortalt, at nu vil han bruge alle sine kræfter for at komme i gang med et nyt liv, for sin lille 2-årige datter.

En bog om den gode journalist - en mulig inspirationskilde for Ekstra Bladet?

LIVET ER HÅRDT. Er det nødvendigt for en dansk avis at dømme i en sag, der er få timer gammel. Som advokat ved jeg, hvor mange undersøgelser der skal til, før det er muligt at tage stilling til det vanskelige spørgsmål om skyld. Jeg forstår ikke, at Ekstra Bladet har behov for at fælde dom, endda i overskriften. Det sker med henvisning til en politimands udtalelser om, at lastvognens chauffør ikke har handlet forkert. Ekstra Bladet gætter så på, at den danske chauffør har et ansvar. Det er ud fra tesen om, at der altid er en ansvarlig. ”Hændeligt uheld” er et anerkendt begreb, men det tæller ikke i avisoverskrifter.

Kan vi rykke denne dårlige journalistiske linje i en rigtig retning?

HVAD OPNÅR EKSTRA BLADET ved denne håndtering? Sælger overskriften flere aviser? Er det bare en automatreaktion? Avislogikken: der er sket en ulykken, hvor er den ansvarlige? Det må være lastvognen eller personbilen. Politiet siger, at vidner frikender lastvognen. Så må det være den danske chauffør. Præmisserne er, at politiet har talt med vidner, og har refereret til avisen. Når man ved, hvordan vidneudsagn kan vendes og drejes, når der stilles spørgsmålstegn ved dem, så må jeg sige, at det er hovedløs gerning at konkludere, som vi ser i det konkrete tilfælde. Den rigtige konklusion ville være at konstatere, at vi endnu ikke ved meget om fakta. Det kan alle forstå. Og det burde Ekstra ladet også kunne indse.

HVOR ER EMPATIEN? En dansk far ligger på et tysk hospital. Hans datter ligger på et andet tysk hospital. Hans kone og ældste søn er begge døde. Manden kan ikke forsvare sig og vi ved ikke, hvordan han har det. Og så skal den halve verden i Danmark udsættes for overskrifter af denne karakter. Det er forstemmende. Og godt nok falder Ekstra Bladets oplag dramatisk, men der er altså stadig mange mennesker, der køber den avis. Er det udtryk for, at vi vil have denne form for ”journalistik”? Det ved jeg ikke, men for mit vedkommende vil jeg gerne sige ”nej tak – befri os fra denne lurvede sensationsjournalistik”.

Leonard Cohen: There is a crack in everything That's how the light gets in.

JEG SENDER TANKER til faderen, hans datter, hans forældre og svigerforældre, søskende, øvrige familie, venner og medarbejdere. Det må være helt uoverskueligt at miste hustru og barn og stå tilbage som faderen nu gør. Jeg håber vi må blive fri for mere dårlig ”journalistik” i denne og andre sager. Desværre tror jeg ikke det håb vil gå i opfyldelse, men hvis vi er flere, der siger fra, så kan det måske ændre en smule?

MÅ JEG TIL SIDST BRINGE en smuk Leonard Cohen-sang. There is a crack in everything
Thats how the light gets in. Der er en sprække i alt – det er sådan, at lyset trænger ind. Meget tænksomt. Jeg har hørt den brugt i flere prædikener og det forstår jeg godt. Den står for mig som indbegrebet af et forsøg på at sige, at der er muligheder. Både for en dansk far og for en dansk avis. Leonard Cohen er en stor sangskriver og en genial fremfører af sange med følelse og empati. Kunne Ekstra Bladet ikke spille den på redaktionsmøderne og diskutere dens betydning?

“Anthem”

The birds they sang
at the break of day
Start again
I heard them say
Don’t dwell on what
has passed away
or what is yet to be.
Ah the wars they will
be fought again
The holy dove
She will be caught again
bought and sold
and bought again
the dove is never free.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That’s how the light gets in.

We asked for signs
the signs were sent:
the birth betrayed
the marriage spent
Yeah the widowhood
of every government —
signs for all to see.

I can’t run no more
with that lawless crowd
while the killers in high places
say their prayers out loud.
But they’ve summoned, they’ve summoned up
a thundercloud
and they’re going to hear from me.

Ring the bells that still can ring …

You can add up the parts
but you won’t have the sum
You can strike up the march,
there is no drum
Every heart, every heart
to love will come
but like a refugee.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.
That’s how the light gets in.
That’s how the light gets in.

Oplev Leonard Cohen synge Anthem her

Læs også:
Kassel: Kassel: tanker efter dødsulykken

Kassel: BT undergår Ekstrabladet – dansk mester i manglende pli

Scroll til toppen