Bøvl er menneskeskabt – og kan forebygges og løses

Bøvl er menneskeskabt – og kan forebygges og løses

BYGHERREFORENINGEN er ifølge Børsen den 27. juli 2011 betænkelige ved, at der går juristeri i byggesagerne. Advokater finder de ømme punkter i kontrakterne, både før og efter underskriften og så opstår surhed. Og ofte ender det i slagsmål. Det hele bliver tungt og dyrt, hedder det. Uha – heldigvis er det ikke helt så galt fat.

JURAEN ER GOD TIL at forebygge, men den kan ikke konkurrere med sund fornuft, rettidig omhu og lysten til at få ting til at fungere. Derfor vil jeg opfordre Bygherreforeningen og andre, der er enig i kritikken, til at fokusere på spørgsmålet: hvad kan vi selv gøre?

SVARET ER: grundig forberedelse, omhyggelighed og oprigtighed. Ingen af delene er let eller gratis, men hvor der sjuske, kommer regningen bare efterfølgende.

Det er aldrig for sent - og aldrig for tidligt

HVIS DER OPSTÅR UENIGHED, så er der alternativer til at møde op med to advokater på hver side af bordet. Løsningen hedder mediation. Den benyttes i stigende omfang, men ikke så meget, som den fortjener. En mediation vil – hvor der er vilje dertil – meget ofte (op mod 3 ud af 4 tilfælde) kunne medvirke til at løse uenigheden eller i det mindste begrænse den væsentligt. Den vil – i modsætning til voldgiftssager – vær befordrende for at fortsat samarbejde mellem partene.

DET ER SÅ LET at kaste skylden på andre. Vi kunne nok opnå fordele, hvis vi i højere grad fokuserede på: hvad kan jeg selv gøre? Her ligger rigtig mange muligheder. Måske er vi opdraget forkert? Til at tro, at “det er samfundets skyld, altsammen”?

BØVL ER MENNESKESKABT. Heldigvis kan mennesker også forebygge og løse konflikter. Læs mere på www.mediationsinstituttet.dk og www.danskemediatoradvokater.dk.

Hvad er en god mediator (konfliktmægler)?

Om retssager, tvisteløsning og valgmuligheder

Mediation giver erhvervslivet mulighed for selv at tage ansvaret for konflikters løsning

De skal sige tak – kunne konflikten være løst fredeligt?

Har du en nabokrig på arbejde eller hjemme?

Scroll til toppen