Elsk en roma – fremragende initiativ på Roskilde

Roskilde Festival går ind for holdninger. Derved adskiller festivalen sig fra mange andre festivaler. Ja så vidt jeg ved fra alle andre danske festivaler. I år kæmper festivalen for fastsættelse af en fattighedsgrænse. Derudover har Roskilde lavet en kærlighedskampagne ”Roma Amor”. Idéen er at ændre festvialgængernes syn på fattige østeuropæere. Jeg snes festivalens direktør, Henrik Rasmussen, har udtrykt dette meget, meget smukt i dag i Kristeligt Dagblad:

Fattigdom og roamer - årets tema på Roskilde

”Der er ikke mange danskere, der har mødt romaer uden at være racistiske, og jeg kan også tage mig selv i at gå i en bue udenom. De er anderledes, end vi er vant til, og det har givet noget aggressivitet på Roskilde. Men bare fordi de er romaer med store skørter, er de ikke alle tyveknægte, og både de og de andre deltagere skal lære at agere i forhold til hinanden. Vi vil gerne være forsøgskaniner og bidrage til gensidig respekt mellem deltagere og romaer, og forhåbentlig kan det efterfølgende parallelforskydes til den virkelige verden”.

Godt gået Roskilde

Flotte ord. Jeg fik selv dårlig samvittighed. Jeg har været irriteret over romaerne og tænkt rascistisk. Jeg holdt op med det i 2010. Det er ikke OK som velbjærget dansker at være Karl Smart og negativ overfor mennesker, der lever som romaerne, tænkte jeg. Og jeg skammede mig. Derfor glæder jeg mig virkelig meget over Roskilde Festivals initiativ i 2011.

Danskerne har aldrig været rigere. Men trods den voksende velstand lever mere end 40.000 danskere i fattigdom. De er afskåret fra at købe sund mad eller tøj til børnene, gå i biografen, tage på ferie eller invitere gæster.

For mig er et formål som det her nævnte ædelt. Jeg bliver stolt af at være en del af en Roskilde Festival, som tager et sådant samfundsmæssigt medansvar. Og jeg irriteres endnu mere over snylteraktiviteter som f.eks. Love Camp og blomsterhandler- og jorddrotten.

Stem for en fattighedsgrænser:

http://tinyurl.com/6eupsz8

Læs mere her og se video:

http://tinyurl.com/6gzs9lv

Læs artiklen Er fattigdom i Danmark ok?

http://tinyurl.com/6aoshcx

Scroll til toppen