Er du forundringsparat? Det giver store oplevelser – prøv!

I dag hørte jeg et ord, der var nyt for mig: ”Forundringsparathed”. Det var min kollega, advokat Bertil Jacobi, der citerede vores biskop, Peter Fischer-Møller for at have brugt ordet til en konfirmation.

Forstander Jørgen Carlsen opfandt ordet "forundringsparat"

Jeg googlede lidt på ordet. Det optræder ikke på lister over nye danske ord efter 1955, men så vidt jeg kan se, er ordet ”opfundet” af forstander Jørgen Carlsen fra Testrup Højskole. Testrup Højskole skriver på deres hjemmeside:

”I stedet for tidens åndsforladte og fantasiløse krav om forandringsparathed, satser vi på forundringsparathed. I alt, hvad vi foretager os på Testrup Højskole, er der én ting, der er i fokus: Tilværelsens store musik!
Interesserer du dig for filosofi, musik, teater, litteratur, videnskab, kunst, politik og alt det andet, der rører sig i livet, skal du være velkommen hos os.

Der er nu noget ved livet, man ikke finder andre steder. Synes vi. Hvad synes du? Er du parat til at forundres sammen med os?”

Dette er bekræftet af et andet link, som er ret underholdende:

I sommeren 2006 hørte jeg Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole, causere i radioen over et begreb han kaldte forundringsparathed. Et vidunderligt ord der, uden de store armbevægelser, siger en del om den tid vi lever i.
Det ord har jeg taget til mig, tilføjet et spørgsmålstegn, og lavet en kampagne der i al beskedenhed går ud på at sætte dymolabels op rundt omkring i det offentlige rum.
Alle opfordres til at deltage.

Har du ikke adgang til en prægemaskine kan dymolabels skaffes ved at sende et brev med 20 kr til: Lise Seier Petersen, Valbygårdsvej 70 B, 2500 Valby.
Sender du et foto af hvor, du har sat labels op, kommer de med her på siden. Send som jpg-fil, 72 dpi. Jeg forbeholder mig ret til om nødvendigt at beskære billedet. Send pr. e-mail til:
mail@liseseierpetersen.dk”

Hvorfor forundringsparat

Det, der vakte min nysgerrighed over ordet, er, at det jo ligger tæt op ad ”forandringsparat”. Og samtidig er langt fra det. ”Forandringsparat” er et modeord, som måske har mistet effekt, fordi de er blevet så brugt og misbrugt. Ingen tør vel i dag nægte, at de er ”forandringsparate”. Udviklingstempoet nærmest tvinger os til at være det 😉

”Forundringsparat” derimod stiller krav på en anden måde. Tør du. Slippe tankerne. Miste grebet, stille spørgsmål uden at kende svaret. Hoppe ud på dybt vand uden sikkerhedsline. Tør du lade dig forundre? Tør du miste fodfæstet for en stund? Vil du innovere, som det hedder på teknokratsprog. ”Forundring” er blødt og indbydende. Det er et godt spørgsmål at stille. Enten det ske med en Dymotang (se billeder på linket nedenfor fra Lise Seier Petersens happening) eller det sker ved et middagsselskab. En god indgangsreplik til din borddame eller bordherre: ”Hvad laver du så”? ”Jeg er forundringsparat”.

Hvordan

Hvordan udøver du ”forundringsparathed”? Mit bud er, at det sker ved at bruge øjnene og øren aktivt og så vidt muligt uden filter. Vær til stede og lyt og se, indse, mærk, tag ind, mærk efter og registrer, hvad der sker.

I dag var jeg på en spændende tur 8.000 år tilbage i historien. Vi kørte rundt om Roskilde og så mange smukke bronzealder- og stenalder-stensætninger, jættestuer og gravhøje. I et fantastisk smukt landskab med grønne træer og marker, gule mælkebøtter spredt med gavmild hånd, blå himmel og frisk luft og store vidder. Hvor var det smukt at standse op og blive forundret over al denne skønhed og mærke rødderne tilbage til vores forfædre.

Gak ud i verden og bliv forundret. Det kræver viljen til at ville ville. Til gengæld får du mange spændende opdagelser, når du lader dig forundre.

Billeder fra Lise Seier Petersens happenings kan ses her:
http://liseseierpetersen.dk/forundringsparat/forundringsparat.html

Med venlig hilsen
Advokat(H) Allan Ohms, Forum Advokater – mødested for løsninger
+45 4638 0321 – ao@forumadvokater.dk www.forumadvokater.dk

Læs opgså:
Innoverer du
Fem trin til at innovere

Læs desuden ”Om bloggen”, hvoraf fremgår, at mine blogindlæg naturligvis står for min egen regning.

Scroll til toppen