Stress – en guldgrube af muligheder

På med vanten. Der er meget at hente. I stress.

Stress eller stress af

Stress – en guldgrube af muligheder

Alle må kunne være enige om at vi ikke er tjent med at en folkesygdom som stress får lov at udvikle sig uden nogen griber ind. Vi kan sammenligne med andre sygdomme, hvor selv den mindste risiko for en epidemi får sundhedsmyndigheder på mærkerne – her handles resolut og målrettet.

Et godt sted at starte er i virksomhederne, fordi vi har indrettet os sådan at den tid, hvor vi er mest på mærkerne og friske i hovederne tilbringes netop her! Udgangspunktet virker vanskeligt: 50% af de voksne er på overførselsindkomst og 25% er offentligt ansat, så der er kun 25% tilbage til at skaffe penge til driften af Danmark. Det kan få sveden til at pible frem, men pyt. Vi må arbejde lidt for sejren. Opskriften går på at øge arbejdslivskvaliteten. Og hvordan kan det så ske?

Først forklarer vi hver enkelt medarbejder, at arbejdslivskvalitet hverken falder ned fra himlen eller trækkes i en automat. Vi starter med en øjenåbner: Livskvalitet kommer af godt gammeldags hårdt arbejde, der fordeles nogenlunde ligeligt mellem alle deltagere på holdet! Tag den. For 12 år siden skrev læge Søren Ventegodt en fin bog om arbejdslivskvalitet: ” Det svære er ikke at finde ud af, hvad du vil med dit liv, men at leve efter det. Vanskeligheden ved at kultivere sin ånd, smerten ved at leve med længsel og savn, strengheden ved at vente uendelig tålmodigt, barskheden, der ligger i at leve strategisk, behersket og disciplineret. Kendskabet til livets mening forudsætter at du finder din kampånd frem og kæmper dit livs kamp imod dig selv, din egen sløvhed, dumhed, ugidelighed og magelighed, for ganske gradvist at generobre livet”. Måske uegnet i en overenskomstforhandling, men den medarbejder, der vil forstå essensen er faktisk godt hjulpet. Den, der forstår budskabet, vil tage ansvaret for egen udvikling og definere egne grænser. Opskriften kan opdeles i fire punkter: 1. Find potentialerne for den gode præstation i dig selv: evnerne og talentet. 2. Virkeliggør disse potentialer som færdigheder. Det kræver 3. Et dybt, sjælfuldt engagement, der først kommer, 4. Når du i dit arbejde kan finde og gribe dit livs store udfordring.

Og her kommer virksomheden så på banen: de engagerede medarbejdere skal bakkes op og forsynes med en passende værktøjskasse. De skal opmuntres, støttes og motiveres til at fortsætte træningen. De, der ikke vil, bør støttes til at finde arbejde på en af de talrige arbejdspladser, hvor man ikke drømmer om at interessere sig for stress, krav og udvikling.

Det lyder let nok. Udfordringen er, at stress stadig er et voldsomt problem i dagligdagen. Både når der er for meget stress og når der er for lidt. Bolden er hos arbejdsgivere og arbejdstagere i fællesskab. Samspil er nødvendig, når vi vil have løst problemet. Og det vil vi vel?

Ja. Det vil vi. Og vi forsøger hele tiden. Det er svært stof, men never give up.

Med venlig hilsen
Advokat(H) Allan Ohms, Forum Advokater – mødested for løsninger
+45 4638 0321 – ao@forumadvokater.dk www.forumadvokater.dk

Læs desuden ”Om bloggen”, hvoraf fremgår, at mine bloginlæg naturligvis står for min egen regning.

Scroll til toppen