Nu i Danmark: Den østtyske model – angiv din kollega

Nu i Danmark: Den østtyske model – angiv din kollega

Føler du dig tryg blandt venner og kolleger? Det er ikke sikkert du kan blive ved med det. Udviklingen kører derudaf. I dag har staten indrykket helsidesannoncer i pressen, hvor man lokker kartelmedvirkende til at melde sig. Den, der kommer først, går fri – eller som det hedder i annoncen: ”Kun den første går fri for straf”. Dne venner ryger i fængsel.
Går du ind på statens hjemmeside er der en direkte opfordring til angiveri:

Tip os elektronisk eller telefonisk
Hvis du vil være anonym er det bedst, at du ringer frem for at skrive eller maile. På den måde har vi mulighed for at stille uddybende/opklarende spørgsmål.

Er det ikke væmmeligt? Hvis du vil være anonym, så ring. Så skal vi ikke risikere at få dit navn noteret. Det kan give os problemer. Nej, vi skriver det i en spand vand, min angiverven. Og der er specialservice til dem, der ringer:

Ring på 41 71 52 40. Det er et direkte nummer, hvor du med det samme kommer til at tale med den medarbejder, som skal have dine oplysninger. Du behøver ikke at oplyse navn og adresse m.v. når du henvender dig.

Stasi kom ikke fra det ene sekund til det andet

Det er grænseoverskridende. Her tales råt for usødet til den indre svinehund: Du kan bare angive, du behøver ikke oplyse dit navn. Den, der vil anmelde, bør da for pokker stå ved anmeldelsen. Her opfordres til en trafik, som kan udnyttes på grov vis mod virksomheder. Bliv sur – og ring og anklag for kartelvirksomhed.

Jeg kan ikke lide ulovligheder, heller ikke ulovlige karteller. Men jeg kan slet ikke lide anonymt angiveri. Det nedbryder nogle grænser, som er vigtige. Vi undrer os over at borgerne i øst kunne leve med Stasi. Det kunne de, fordi Stasi langsomt byggede op. Byggede på nedbrudte moralske grænser. Al ordentlighed blev langsomt gjort ikke-acceptabelt. Det drejede sig om dit fædreland og så måtte den enkelte borger bare bøje nakken.

DR kører med på den østtyske model

Tendensen genfindes også i kommunalt regi, hvor du kan angive din nabo for socialt bedrageri. Så ringer kommunen til DR, der i bedste sendetid serverer udvalgte ofre til aftenkaffen. Det er lidet pynteligt. Det er pinligt.

Der er grund til at spekulere nøje over langtidseffekten her – og på en del andre tilsvarende områder.

Gør vi det – eller er vi ligeglade, for vi har jo selv rent mel i posen. Tænk på historien. Lad tvivlen få ørenlyd.

 

Scroll til toppen